Se alla

HBTQI-säkra äldreomsorgen

Onsdag 26 mars 2025

Alla äldre ska kunna känna sig trygga och bemötas utan fördomar inom äldreomsorgen, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Tyvärr visar Socialstyrelsens kartläggning från oktober 2023 att många äldre hbtqi-personer oroar sig för att behöva samhällets omsorg. De fruktar att mötas av fördomar och att återigen behöva dölja sin identitet.

Samhället har utvecklats mycket de senaste decennierna, men äldre hbtq-personers särskilda utsatthet är fortfarande en blind fläck inom vården. Endast var femte kommun har under de senaste tre åren genomfört någon kunskapshöjande insats för personal inom vård och omsorg. Många äldre hbtqi-personer bär med sig erfarenheter av diskriminering och osynliggörande, vilket gör att de känner oro inför framtiden. De riskerar att tvingas tillbaka in i garderoben av rädsla för bristande förståelse hos vårdpersonal.

De rättigheter som frihetskämpar en gång stod upp för måste gälla hela livet. Många av dagens äldre hbtqi-personer har själva kämpat för rätten att vara öppna med sin identitet. Att de nu, efter ett liv av kamp, ska behöva oroa sig för hur de bemöts inom äldreomsorgen är inget annat än ett svek.

I olika kommuner runt om i Sverige har det redan tagits initiativ för att stärka vård- och omsorgspersonalens kunskaper kring hbtqi-personer. Det handlar bland annat om Örebro kommun som förra året gjorde en satsning på området. Bland annat SVT rapporterade om den här.

2023 sökte och beviljades Upplands-Bro kommun statsbidrag för en kunskapshöjning för personalen på samma tema. Kommunen skriver om det på sin hemsida.

Liberalerna har därför föreslagit därför att kommunstyrelsen får i uppdrag att säkerställa att all vård- och omsorgspersonal har relevant kunskap om äldre hbtqi-personers särskilda utsatthet samt att det finns tydliga rutiner för ett inkluderande bemötande. Genom utbildning och medvetandegörande kan vi skapa en äldreomsorg där alla känner sig välkomna, respekterade och trygga – hela livet.