
Begär registerutdrag inom vård, omsorg och LSS
Söndag 22 december 2024
Enligt lag är det obligatoriskt för personer som erbjuds anställning i en statlig myndighet, en kommun, en region, ett företag eller en organisation att på begäran visa upp ett utdrag ur belastningsregistret, om tjänsten innebär direkt och regelbunden kontakt med barn. För verksamheter som riktar sig till personer som fyllt 18 år finns inte samma krav, även om arbetsgivaren har möjlighet att efterfråga ett utdrag.
I ett remissvar till regeringen angående utredningen ”Registerutdrag i arbetslivet” (SOU 2014:48) uttryckte bland annat Vårdförbundet sitt stöd för att möjliggöra registerutdrag i större omfattning. Myndigheten för delaktighet (MFD) har i sitt remissvar till utredningen ”Belastningsregisterkontroll i arbetslivet – behovet av utökat författningsstöd” (SOU 2019:19) också ställt sig positiv till förslagen. MFD har dock ifrågasatt om det ska vara frivilligt för arbetsgivaren att begära utdrag och föreslagit att utdragen bör omfatta alla anställda som har direkt kontakt med brukare eller deras hem.
Det är avgörande att ett belastningsregisterutdrag aldrig används som enda grund för att avgöra en persons lämplighet för en tjänst. Utdraget ska istället utgöra en del av en helhetsbedömning, där faktorer som att brottet kan vara gammalt, att personen kan ha förändrats eller är på väg att återintegreras i arbetslivet också vägs in. Denna helhetsbedömning är, och ska förbli, arbetsgivarens ansvar vid rekrytering.
MFD framhåller att tryggheten för brukare och deras boendemiljö inte kan kompromissas bort till förmån för att minska arbetsgivares administrativa börda. Hög personalomsättning och korttidsanställningar kan istället tala för att belastningsregisterutdrag är ännu viktigare och att de bör vara en central del av rekryteringsprocessen.
Liberalerna genom Gunnar Ihrén har därför i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att: Solna stad, vid tillsättning av tjänster inom vård, omsorg och LSS ska be om utdrag ur belastningsregistret.
– Jag anser att detta är viktigt eftersom kommunen har ett stort ansvar för de människor som vistas på våra äldreboenden, som har hemtjänst eller har insatser med stöd av LSS. De är utelämnade till att vi har gjort vårt jobb och anställer människor som de kan känna sig trygga med. Många gånger handlar det om personer som ska vistas i ens hem och då måste man kunna känna sig just trygg och säker, säger Gunnar Ihrén (L).
-Bara i närtid så har det rapporterats om två fall av grova sexuella övergrepp inom äldreomsorgen. I Uppsala har Liberalerna föreslagit en rad åtgärder och det är även något vi tittar på för jag är helt övertygad om att även Solna kan göra mer, säger Ihrén.
