
Ta hedersrelaterat våld på allvar!
Tisdag 25 februari 2025
Skillnaden mellan våld i nära relationer och hedersrelaterat våld är avgörande. Att hantera dem som en och samma företeelse riskerar att osynliggöra hedersrelaterat våld. Tidigare, när Liberalerna styrde i Solna, fanns därför två separata dokument för handläggning av dessa ärenden – en ordning som speglade deras olika mekanismer.
I mars förra året beslutade dock socialnämnden under ledning av vänsterpartiet att införa nya riktlinjer, där båda frågorna slogs samman i ett gemensamt dokument. Det kan framstå som en detalj, men i praktiken är det en förändring som kan ha livsavgörande konsekvenser.
Hedersrelaterat våld och förtryck uppstår för att skydda eller återupprätta en familjs eller en större släkts heder och sociala anseende. Det sanktioneras av ett kollektiv och utövas ofta av flera personer. De utsattas familjemedlemmar eller närstående spelar i regel en avgörande roll.
Socialstyrelsen 2023
Det är svårt att fastställa exakt hur många som lever under hedersrelaterat förtryck i Sverige idag, eftersom det saknas övergripande nationell statistik på området. Dock har flera studier och kartläggningar genom åren försökt uppskatta omfattningen:
Ungdomsstyrelsens rapport från 2009 uppskattade att cirka 70 000 unga i åldern 16–25 år kände sig begränsade i valet av partner på grund av hedersnormer.
En studie från Örebro universitet 2019, som genomfördes i Stockholm, Göteborg och Malmö, visade att mellan 7 och 9 procent av ungdomarna i årskurs 9 levde med kollektivt sanktionerat våld, och mellan 10 och 20 procent påverkades av oskuldsnormer. Källa
Forskaren Astrid Schlytter, har tidigare uppskattat att omkring 240 000 ungdomar i Sverige kan vara drabbade av hedersförtryck. Källa
Det är viktigt att veta att även om det oftast är flickor och kvinnor som är offer för det hedersrelaterade våldet och förtrycket så kan även pojkar och män bli utsatta. Både genom att själva vara offer eller att bli tvingade till att bli förövare. Kvinnor kan också vara förövare eftersom det handlar om att upprätthålla familjens heder. Andra utsatta grupper är HBTQ-personer och personer med funktionsnedsättning eftersom båda två anses vara skamfyllt.
Det kan vara svårt att upptäcka vad som är hedersrelaterat våld och förtryck och det är viktigt att socialtjänsten har god kunskap kring detta. Det kan inkludera kontroll av klädsel, begränsningar i sociala kontakter eller hot om våld. Det finns också numera bedömningsinstrument framtaget av Socialstyrelsen som riktar sig mot barn 12-17 år.
En person som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck kan också behöva en säkerhetsplanering och i vissa fall bli placerad i skyddat boende. Här är det viktigt att komma ihåg att det många gånger är hela familjen och ibland släkten som är förövare vilket innebär att all kontakt behöver brytas med utomstående vilket kan vara väldigt tufft. Det finns flera exempel på när den utsatte själv röjt sin placering och där någon person i släkten sökt upp personen på boendet, vilket kan utgöra grund för livsfara.
Inom socialtjänsten arbetar man för familjeåterförening men det säger sig självt att när det kommer till ärenden av hederskaraktär så är det ofta inte önskvärt eller möjligt. Bland annat på grund av ovanstående är det därför så problematiskt att man numera i Solna valt att i princip bunta ihop allt våld i nära relationer. Det tyder på att man inte förstår det unika när det kommer till hedersrelaterat våld och förtryck.
Med anledning av detta så lade därför Liberalerna en gemensam motion tillsammans med moderaterna och kristdemokraterna efter att beslutet fattats i socialnämnden förra året. Den motionen var nu uppe för så kallad behandling i kommunfullmäktige i förra veckan. Vi ville att staden snarast skulle anta en anvisning mot hedersrelaterat våld och förtryck samt att man även skulle anta en nollvision med en handlingsplan/åtgärdsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Detta för att visa på att man förstår att det här våldet är av en annan karaktär än annat våld i nära relationer, och därför behöver behandlas på ett annat sätt.
Som väntat, men inte desto mindre olyckligt, så röstade det socialdemokratiskt ledda styret ner motionen.
– Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det socialdemokratiskt ledda styret inte förstår att det hedersrelaterade våldet behöver angripas med ett annat förhållningssätt och med andra metoder. Mörkertalet är oerhört stort när det kommer till hedersrelaterat våld och förtryck. Väldigt många är utsatta och lever med en rädsla för sitt eget liv. Ytterst är detta en frihetsfråga och rätten att få leva sitt liv som man själv vill, säger Peter Edholm (L), gruppledare för Liberalerna i Solna.
