
Skärmfri förskola tack!
Fredag 28 mars 2025
Digitaliseringen i skolan har skett i snabb takt utan tillräcklig eftertanke, särskilt när det gäller förskolan. Studier från Karolinska Institutet och Lunds universitet visar att barn har svårare att förstå innehåll på en skärm än i verkliga situationer. Dessutom har mycket skärmtid kopplats till sämre språkutveckling, vilket gör digital undervisning ineffektiv för de yngsta barnen.
Internationella rekommendationer understryker vikten av begränsad skärmtid. I Norge avråder motsvarigheten till Folkhälsoinstitutet från skärmanvändning för barn under två år medan WHO rekommenderar att barn mellan två och fem år inte bör ha mer än en timmes skärmtid per dag. Trots detta har svenska förskolor i allt större utsträckning integrerat digitala verktyg i undervisningen.
Många barn tillbringar redan mycket tid framför skärmar hemma. Därför bör förskolan vara en plats för fysisk aktivitet, socialt samspel och traditionellt lärande snarare än stillasittande vid digitala enheter. Det finns ingen anledning att införa skärmar i Solnas kommunala förskolor – barns hjärnor är fortfarande under utveckling. Här bör man tillämpa försiktighetsprincipen.
Tidigare regeringar har drivit på digitaliseringen i skolan som en del av målet att göra Sverige till ett ledande digitalt land. Men remissvaren på Skolverkets nationella digitaliseringsstrategi för 2023–2027 visar att förändringen har gått för snabbt. Förskolan bör prioritera böcker, lek och rörelse framför skärmbaserad undervisning.
Liberalerna i Solna föreslog därför för ganska precis ett år sedan i en motion till kommunfullmäktige att man skulle kartlägga användningen av digitala läromedel och digitala verktyg i kommunala förskolor samt informera rektorerna om att iPads, plattor och datorer utifrån försiktighetsprincipen inte bör användas i förskolornas arbete med barn. För en tid sedan kom svaret från förvaltningen och de hänvisar till
– Det finns ingenting som hindrar att Solnas förskolor går före regeringen på det här området. Det kan säkert finnas tillfällen då plattor och andra digitala pedagogiska läromedel har sin poäng men nu talar vi om förskolan och då bör det ske med ytterst restriktiv hållning, säger Sukrî Demir (L), gruppledare i förskolenämnden samt ersättare i kommunfullmäktige.