Se alla

”Obehöriga äga ej tillträde!”

Skolan är inte en allmän plats

Fredag 14 februari 2025

Att vem som helst när som helst skulle kunna kliva in på alla våra arbetsplatser utan att använda ett passerkort eller anmäla sig i en reception ter sig för de allra flesta som något mycket uppseendeväckande och orimligt. Endast den som arbetar där eller har ett avtalat möte ges möjlighet till att vistas i lokalen.

Efter terrordådet på Drottninggatan 2017 höjdes säkerheten runt om i vårt land för både företag, myndigheter och andra strategiska platser. I Solna stadshus måste man nu först passera en spärr med ett passerkort. Passerkortet är också försett med foto. En utveckling som ingen här i stadshuset lyft ett ögonbryn över, såvitt vi vet.

Skolan borde vara en plats för elever och personal men idag behandlas den som vilken allmän plats som helst. Du kan när som helst komma in från gatan och promenera runt utan att ha ett ärende. Ja, en del skolor har reception eller något system med tagg eller passerkort men normen är att det fritt fram även för obehöriga att vistas i lokalerna.

Detta är såklart orimligt.

Under 2024 presenterades Skolsäkerhetsutredningen sitt slutbetänkande. Arbetet leddes av Jonas Trolle (chef, Center Mot Våldsbejakande Extremism) och man lade fram en rad förslag på hur säkerheten ska öka på våra skolor. Bland annat handlar det om att skolans möjlighet till informationsinhämtning måste stärkas och att sekretesshinder behöver rivas. Men också en skyldighet att polisanmäla en elev vid misstanke om brott och att hålla obehöriga borta från våra skolor.

I förra veckan, efter den fruktansvärda masskjutningen i Örebro, har nu regeringen beslutat att skynda på med några av lagförslagen, bland annat det om att hålla obehöriga borta från våra skolor. Utbildningsminister Johan Pehrson (L) säger i en intervju med TT att det till exempel kan handla om att stärka skalskyddet med inpasseringskontroller och ett taggsystem med låsta dörrar men att det samtidigt är upp till huvudmannen att bestämma om skolan ska vara låst eller inte.

Detta är också något som Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog välkomnar då hon i stort sett är positiv till förslagen. Hon säger till TT:

– Mycket av det här är bra, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare, till TT

– Det är positivt att ansvaret läggs på huvudmännen, säger hon.

Liberalerna i Solna har länge ansett att vi behöver stärka säkerheten på våra skolor genom att ”låsa” dem under dagtid. Det kan vara med en tagg, ett passerkort, en kod eller dylikt. Det kan vara olika lösningar som passar på olika skolor med tanke på hur de är utformade. Vi skrev så här 26/8 2024.

På måndag är det kommunfullmäktige igen och då tänker Peter Edholm (L), gruppledare, ställa en fråga till skolnämndens ordförande Eva Eriksson (S). Bakgrunden är den motion på detta tema som vi lämnade in för ganska exakt ett år sedan.

– Jag kommer fråga Eva Eriksson om det verkligen kan vara skolnämndens (den socialdemokratiskt styrda majoriteten) avsikt att Solnas kommunala skolor ska stå öppna för obehöriga, säger Peter Edholm (L).

– Det är välkommet att regeringen nu snabbar på med Skolsäkerhetsutredningens förslag även om det är med en fruktansvärd tragik som utlösande faktor, men det finns ingenting som hindrar att Solna går före och det hoppas jag verkligen att man gör nu, avslutar Edholm.

Peter Edholm (L), gruppledare för Liberalerna i Solna