
Läskrisen måste vändas
Se upp för skärmar och ovetenskapliga metoder
Fredag 13 december 2024
Inför kommunfullmäktige på måndag har Marcus Willershausen (L), ledamot i kommunfullmäktige och gruppledare i skolnämnden, skickat in en interpellation till skolnämndens ordförande Eva Eriksson (S).- Den handlar om att vi har en läskris i Sverige och att många lärare nu vittnar om att man använder sig av ovetenskapliga metoder. Dessutom tenderar skärmar att ersätta papper och penna. Detta är allvarligt.
Skolans huvudsakliga uppdrag är att ge elever färdigheter i att läsa, skriva och räkna. Trots detta misslyckas den svenska skolan ofta med att uppfylla denna grundläggande uppgift och använder ibland metoder som snarare motverkar målen.
Svenska toppuniversitet har larmat om att många studenter på prestigefyllda utbildningar saknar tillräcklig förmåga att läsa kurslitteratur. I vissa fall har högskolor tvingats införa övningar i läsning och skrivning för att kompensera för bristerna. Internationella studier visar att en fjärdedel av svenska grundskoleelever inte uppnår grundläggande läsförståelse, vilket pekar på en akut läskris. Risken är att vi står inför en generation där många blir funktionella analfabeter.
Ovetenskapliga metoder som ”lyssneläsning” har blivit vanliga i skolorna. Där uppmuntras elever att lyssna på böcker istället för att läsa dem. Enligt en undersökning i tidningen Ämnesläraren uppger hälften av de tillfrågade lärarna att denna metod används i deras skolor. Detta är särskilt skadligt för de barn som mest behöver träna sin läsning. Forskning visar entydigt att lyssnande inte kan ersätta aktiv läsning.
Dessutom spelar skärmar en allt större roll i det svenska utbildningssystemet. Digitala enheter som surfplattor, datorer och mobiler används i allt högre grad som ersättning för traditionella metoder med papper, penna och fysiska böcker – även för de yngsta barnen. Detta påverkar koncentrationsförmågan negativt, försämrar inlärningen och försvårar för eleverna att bli självständiga.
– Att många lärare nu vittnar om att ljudböcker ersätter fysiska böcker är allvarligt. En ljudbok kan aldrig ersätta en riktig bok och att elever inte lär sig läsa på riktigt är ett svek mot de allra svagaste eleverna. Skärmar och digitala läromedel bereder ut sig på bekostnad av tryckta läromedel och vi vet att det försämrar både koncentration och resultat negativt. Ska vi vända den nedåtgående utvecklingen i skolan behövs betydligt fler åtgärder även på lokal nivå och det är dags att det socialdemokratiskt ledda styret inser att vi måste gå från skärm till pärm, säger Marcus Willershausen (L).
