
Klimakteriesäkra Solna stad
Onsdag 5 mars 2025
Den här veckan, lördagen den 8 mars, är det Internationella kvinnodagen. Därför fokuserar vi denna vecka lite extra på kvinnohälsa. På lördag kommer vi att skriva om att rätten till mammografi bör utökas men idag handlar det om klimakteriet. Något alla kvinnor får gå igenom.
Liberalerna i regionfullmäktige har motionerat om att Region Stockholm bör klimakteriesäkra sina arbetsplatser efter en förlaga från Partille kommun. Vi tycker att vi ska göra samma sak i Solna stad.
Klimakteriet är en naturlig del av livet för alla kvinnor, men trots detta är kunskapen och förståelsen kring det ofta bristfällig. Denna kunskapslucka, i kombination med de besvär som många kvinnor upplever under klimakteriet, utgör ett betydande problem. För att hantera detta och öka medvetenheten anser vi att det är avgörande att vidga perspektivet. Klimakteriet bör inte enbart betraktas som en hälsofråga utan även lyftas som en central arbetsmiljöfråga.
Två av tre kvinnor upplever besvär under klimakteriet, och kvinnor mellan 40 och 60 år – den ålder då klimakteriet inträffar – är överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken för stressrelaterad ohälsa. Vanliga symtom inkluderar hjärntrötthet, humörsvängningar, sömnproblem, värk och depression. Utan tillräcklig kunskap riskerar dessa symtom att misstolkas och felbehandlas, exempelvis genom onödig antidepressiv medicinering. Med ökad kunskap och rätt vård kan dock besvären lindras eller helt försvinna.
Partille kommun har infört en klimakterieutbildning för alla chefer och kvinnliga medarbetare mellan 40 och 60 år. Utbildningen sker på betald arbetstid och omfattar både personlig rådgivning och expertstöd från en fysioterapeut med inriktning på kvinnohälsa samt en distriktssköterska specialiserad på klimakteriet. Syftet med initiativet är att öka kunskapen om klimakteriet och dess inverkan på kvinnors hälsa och arbetssituation. Satsningen har lett till en minskning av sjukskrivningar inom målgruppen med 1 procent, vilket har inneburit en besparing på 3 miljoner kronor för kommunen. Det är mycket pengar.
Utöver Partille kommun så finns det flera andra kommuner och myndigheter som tagit liknande initiativ.
Strängnäs kommun: Under 2024 initierade Strängnäs kommun en friskvårdssatsning för att förbättra kvinnors hälsa under klimakteriet. Satsningen inkluderade föreläsningar för alla medarbetare och chefer om klimakteriet och hormonell hälsa, samt möjlighet till personlig rådgivning med specialutbildade läkare. Målet var att öka förståelsen för klimakteriets påverkan och skapa en stödjande arbetsmiljö.
Växjö kommun: Under 2025 planerar Växjö kommun att utbilda både medarbetare och chefer om de besvär som klimakteriet kan medföra. Syftet med utbildningen är att minska sjukfrånvaron och förbättra hälsan bland kommunens kvinnliga medarbetare, särskilt inom kvinnodominerade verksamheter där sjukfrånvaron är hög.
Polisregion Väst: Inom den operativa enheten i polisregion Väst har chefer och medarbetare utbildats om klimakteriet. Initiativet syftar till att bryta tabun kring ämnet och ge chefer verktyg för att stödja medarbetare som upplever klimakteriebesvär, i hopp om att minska sjukfrånvaron.
Linköpings kommun: Miljöpartiet lade fram en motion om att göra Linköpings kommun till en klimakterievänlig arbetsplats genom en friskvårdssatsning liknande den i Partille. Motionen avslogs dock i kommunfullmäktige i maj 2024. Men här i Solna sitter Miljöpartiet med i majoriteten vilket ger dem alla friheter att följa initiativet från sina kollegor i Linköping.
Även hos många kvinnor själva är kunskapen låg om klimakteriet och hormonell hälsa. Vi tänker att det således är av stor vikt att inte bara utbilda chefer utan även våra kvinnliga medarbetare.
– Länge såg man klimakteriet som något som bara ska härdas ut, att det är en naturlig del av en kvinnas liv. Men bara för att något är naturligt betyder inte det att man ska acceptera att må dåligt eftersom vi numera vet att det finns bra hjälp att få för de kvinnor som upplever stora besvär under klimakteriet, säger Marianne Damström Gereben, (L), kommunfullmäktigeledamot samt vice ordförande Liberala kvinnor Stockholm.
Peter Edholm (L), gruppledare för Liberalerna i Solna fyller i.
– Många gånger handlar det om flera år av återkommande sjukskrivningar som följd, något som är kostsamt både för kvinnan själv och för arbetsgivaren. Liberalerna Solna tycker därför att Solna stad ska vara en attraktiv arbetsgivare och föregångare även på detta område.
