Se alla

Högre växel för civilt försvar och beredskap i Solna 

Fredag 4 april 2025

Sedan mer än tre år tillbaka är det krig i Europa. Statsministern sammanfattade läget vid Folk och Försvars konferens i Sälen med: ”Sverige är inte i krig, men det råder inte heller fred.” Det är viktigt att vi i Solna bidrar i denna del. Liberalerna Solna lämnade därför in en motion till kommunfullmäktige i måndags där vi föreslår att Solna ska lägga i en högre växel i arbetet med civilt försvar och för att höja Solnas beredskap för kris och krig. 

1) Ersättning till frivilliga i totalförsvaret 

En stor del av Försvarsmaktens resurser utgörs idag av våra frivilliga hjältar i Hemvärnet, enligt den s.k. 6-24-90-principen. Det innebär att första delarna av ett HV-förband är på plats inom sex timmar, har full förmåga efter 24 timmar och ska kunna lösa sina huvuduppgifter under 90 dagar. 

Avseende tjänstgöring i försvaret aktualiseras frågeställningen i praktiken oftast vid fyra olika situationer för individer som har anställning civilt: militär grundutbildning genom värnpliktstjänstgöring, inkallelse till militär repetitionsutbildning (så kallad rep-övning), reservofficers återkommande tjänstgöring (även utomlands) samt tjänstgöring för personal i frivilligförsvaret/Hemvärnet. Med civilpliktens återinförande kommer stadens anställda även att tjänstgöra med frivilliga i det civila försvaret. 

De som tjänstgör som frivilliga i totalförsvaret ersätts idag med dagpenning som är 90% av lönen, dock högst 1 450 kronor per dag. Taket gör att stadens anställda kan få en kännbar inkomstminskning. Det är därför motiverat att Solna stad som arbetsgivaren stödjer våra frivilliga krafter med löneutfyllnad som ger 90% av normal lön vid tjänstgöring i totalförsvaret.  

Generellt finns idag enbart rätt för anställda i staden till löneutfyllnad som ger 90% av lönen om arbetstagaren kallas in med pliktlagstiftning, samt vissa speciella regler för reservofficerare. Det är viktigt att Solna stad stödjer totalförsvaret i dessa tider. När detta förslag antas jämställs de som väljer sig att engagera sig frivilligt för försvaret av hembygden med de som kallats in med tvång. Det finns inte heller något som hindrar detta. Kollektivavtalets nivå är en lägstanivå och möjliggör för staden att ändå genom lokalt avtal erbjuda bättre villkor för stadens anställda.  

Det är också viktigt att framtidssäkra detta eftersom Försvarsmakten idag även rekryterar till Flygvapnet och högre staber. Redan nu tjänstgör frivilliga också inom civila försvaret, exempelvis Jordbruksverket och Länsstyrelsen, som också förtjänar bra villkor för att de bidrar till att försvara vår demokrati. 

2) Beredskapslager för mat och sjukvårdsutrustning för kris och krig 

Vår stads verksamhet inom beredskap och civilt försvar möter allt högre krav. Om krisen eller kriget skulle komma kan vi anta att el och vatten stängs av. För att klara en initial fas bedömer Liberalerna att samtliga offentliga kök här i Solna måste kunna laga mat ändå. I köken behöver det då finnas stapelvaror som går att tillaga även utan el och vatten. Vi måste säkra upp med ficklampor och stearinljus. Vi bedömer att stadens verksamheter behöver ha ett lager av frystorkad mat som räcker i en vecka i händelse av kris eller krig. 

Vidare rekommenderar Länsstyrelsen samtliga Stockholmskommuner att bygga upp ett lager av skyddsutrustning som räcker i minst 45 dagar. Detta bland annat mot erfarenheter som gjordes under pandemin. 

Vi bedömer att detta är rimligt. Vi föreslår därför att Solna stad ska bygga upp beredskapslager för sjukvårdsutrustning och mat som ett led i stadens arbete med civilt försvar samt beredskap för kris och krig. Beredskapslagrets syfte är att säkerställa att kommunens verksamheter kan upprätthållas vid kris och krig samt att kommunens övriga verksamheter har den skyddsutrustning som behövs. 

Som exempel kan nämnas Uppsala kommun, en kommun som varje dag lagar 45 000 matportioner, varav 2 800 är specialkost. Genom fokuserat arbete ska Uppsala klara även i en kris. Vart och ett av de 180 kommunala köken har förmåga att klara sig själv i en vecka. Det finns också ett färsklager, och därutöver den frystorkade maten, som har en hållbarhet på 27 år. För en vanlig matportion är vattenåtgången fyra liter – för den frystorkade maten krävs bara 2 dl vatten per portion. Genom god översikt kan produkter löpande ersättas för att upprätthålla hållbarhet på produkterna. Utbytta produkter används inom den kommunfinansierade vård- och omsorgsverksamheten innan utgångsdatum.  

3) Tuta så att det hörs 

I Sverige finns ett varningssystem för att snabbt uppmärksamma allmänheten om att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö. Varningssystemet består av flera delar, den mest kända är utomhusvarningen Hesa Fredrik som kan sända Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Begäran om att sända VMA kan göras av exempelvis Räddningstjänsten, Polisen, smittskyddsläkare och Försvarsmakten.

I vår stad finns idag ett knappt 20-tal aktiva ljudanläggningar för VMA enligt VMA-kartan. Högtalarnas räckvidd är cirka 400 meter. Dessa kan snabbt meddela ett VMA vid bränder och olyckor, men även i syfte att varna befolkningen för luftangrepp vid krig. Systemet används också för att sända signalen ”Beredskapslarm” som betyder att riket är i krigsfara/krig och att krigsplacerade ska inställa sig för tjänstgöring. 

Det kraftigt försämrade säkerhetspolitiska läget har gjort att många frågor inom civilt försvar, med rätta, har fått stort fokus i den allmänna debatten. En sådan fråga är den bristande täckning för ljudanläggningar avseende VMA. För att få flera ”Hesa Fredrik”-tutor på plats ansöker man hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Vid ett godkännande kommer MSB att kostnadsfritt för kommunen, uppföra de anläggningar som godkänts. 

Faktum kvarstår, om andra delar av viktig infrastruktur i samhället är utsatt för sabotage eller av annan anledning inte fungerar (ex SMS-utskick) så är ljudanläggningarna ett effektivt sätt att snabbt nå stora delar av befolkningen. Följande karta visar täckning av VMA-ljudsignalerna, se rött streck för ca 400 meter. 

 

Som framgår av kartan täcks idag många boende i nya stadsdelarna Järvastaden och Frösunda inte av nuvarande ”Hesa Fredrik”-tutor. Då flera motorvägar och järnvägar passerar genom Solna finns en ökad risk för omfattande olyckor, tillfällen när ett VMA är nödvändigt att sända ut för att nå stadens medborgare.

Det är kommunen som bestämmer var ljudsändare ska placeras, men idag täcker inte ljudanläggningar våra medborgare. Det behövs därför förbättrad täckning för VMA-alarmering, ett initiativ som staden måste ta! 

 Liberalerna föreslår att kommunfullmäktige uppdrar till kommunstyrelsen: 

att tillse att staden, då anställd tjänstgör i totalförsvaret, betalar ut löneutfyllnad så att dagpenning plus löneutfyllnad blir 90% av den fasta lönen. 

att tillse att staden bygger upp organisation och beredskapslager för livsmedel och sjukvårdsutrustning som ett led i arbetet med civilt försvar och krisberedskap. 

att göra en översyn av antalet ljudsändare för utomhusvarning i Solna i syfte att öka täckningen av VMA-alarmeringen och ansöka hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att få fler ljudanläggningar för VMA inom staden. 

 

 -Vi ska visa tacksamhet inför dem som tar på sig att försvara vårt land och du ska inte lida ekonomiskt för att du gör det. Det är samtidigt en självklarhet att Solna ska ha ett lager av mat och sjukvårdsutrustning, säger Gunnar Ihrén (L), ersättare i kommunfullmäktige. Gällande Hesa Fredrik så har man bara tagit för givet att signalen ska höras i hela Solna, men så är det alltså inte. Det är både pinsamt och upprörande att inte alla invånare kan nås av VMA och det behöver vi ändra på, avslutar Ihrén. 

Gunnar Ihrén, ersättare i kommunfullmäktige.