
Det är både hållbart och ansvarsfullt att investera i försvarsindustrin
Fredag 28 februari 2025
I måndags var det 3 år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig mot Ukraina. Vi var flera Solnaliberaler som närvarade på manifestationerna på Norrmalmstorg och Sergels torg samma dag. Detta för att tillsammans med tusentals andra visa vårt helhjärtade stöd för Ukraina.
Flera olika civila samhällsorganisationer var på plats för att berätta om sina insamlingar vid sidan av exempelvis Region Stockholm som regelbundet skänker materiel. Den här dagen var det till exempel 8 ambulanser som började rulla mot Ukraina för att fortsätta sin tjänst där efter att ha tjänstgjort på vägarna i Stockholms län.
Det är av yttersta vikt att civilsamhället finns där med sitt stöd för Ukraina liksom offentliga institutioner där Region Stockholm är ett föredöme. Men det är ännu viktigare att demokratiska stater tillsammans som i NATO, EU eller enskilt fortsätter med militärt stöd och att man håller i och håller ut. Att svika Ukraina är inte ett alternativ.
Det är därför det finns anledning till stor oro i och med den nya administrationen i USA, under ledning av president Donald Trump, som de senaste veckorna fällt rent ut sagt häpnadsväckande uttalanden. Vi har alla kunnat läsa hur Trump hävdat att det är Ukraina som startade kriget, att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är en diktator och saknar legitimitet, han har ifrågasatt varför inte Ukraina hållit val och att Ukraina inte kan räkna med att få sitta med i några fredsförhandlingar. Att fredsförhandlingar är en sak mellan USA och Ryssland och att Ukraina ska vara beredd på stora territoriella eftergifter. Samtidigt ska USA få tillgång till Ukrainas många ovärderliga naturtillgångar. Absurt är en underdrift i sammanhanget. Fred är självklart målet men det måste vara på Ukrainas villkor.
Trump och den nya administrationen har också rest frågetecken kring deras engagemang i NATO, att man inte kan räkna med USA utan att alliansens övriga medlemmar tar ett större ansvar. Det handlar om att NATO:s medlemsstater behöver höja sina försvarsanslag och det rejält. I mars förra året anslöt slutligen även Sverige till NATO. Rysslands invasion av Ukraina var det som enskilt fällde avgörandet samtidigt som även Finland blev medlem. Ett väldigt viktigt steg som Liberalerna arbetat för länge. Redan 1994 tog Liberalerna (då Folkpartiet) som första riksdagsparti ställning för ett svenskt medlemskap.
EU är i detta sammanhang också en väldigt kraftfull aktör och ett starkt europeiskt samarbete är viktigare än någonsin. Det är därför man ska dra öronen åt sig när man hör att partier som säger sig stå bakom Ukraina men samtidigt är skeptiska till ett starkt EU. Sedan invasionen har EU beslutat om tiotals miljarder euro i makroekonomiskt stöd (lån och bidrag) men även till dags dato 16 sanktionspaket mot Ryssland.
Sverige har varit tydliga med att vi är uthålliga i vårt stöd till Ukraina och har under dessa år löpande bidragit med stora donationer i form av försvarsutrustning till Ukraina. Sverige har en förhållandevis stark försvarsindustri med högteknologiska företag som vi kan dra nytta av. Samtidigt är vi en av världens största vapenexportörer per capita. Fram till februari i år så har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina till ett sammanlagt värde av 61.9 miljarder.
Sveriges kommuner kan också bidra på sitt sätt. Genom att se över var man placerar och på sätt investerar sina tillgångar. Man pratar gärna om att det ska vara hållbara investeringar eller etiska investeringar. Men är det något som är hållbart och etiskt så är det att investera i vår försvarsindustri. Sverige behöver rusta upp, inte minst med tanke på NATO och Rysslands invasion av Ukraina. Skulle vi ge efter och låta Ryssland vinna finns det ingenting som säger att de skulle nöja sig med det. Nej, mycket talar i så fall för att Baltikum står näst på tur. Vi behöver således rusta upp och därför är det viktigt att stötta vår inhemska försvarsindustri.
Liberalerna i Solna kommer därför, genom Gunnar Ihrén, att väcka en motion på nästa kommunfullmäktige som handlar om att Solna stad ska ändra sin finansieringspolicy så att det ska bli möjligt att placera delar av Solnas tillgångar i försvarsindustrin (vilket alltså inte är möjligt idag). Det låter inte så politiskt spetsigt utan snarare väldigt byråkratiskt och torrt. Och ja, det är byråkratiskt och torrt men är samtidigt ett viktigt ideologiskt ställningstagande där vi på ett tydligt sätt tar ställning för ett starkt försvar och för fred och demokrati. Demokratin är alltid värd att försvara.
– Ryssland måste ut ur Ukraina och Ukraina måste vinna kriget, det finns inget annat alternativ. Om vi ger efter så står hela västvärlden på spel. Det är därför det är så viktigt att alla tar sitt ansvar och det kan även vi som kommun göra genom att stötta svensk försvarsindustrin. Jag kan inte tänka mig en mer hållbar placering än den som samtidigt tar ansvar för fred och demokrati, säger Gunnar Ihrén (L), ersättare i kommunfullmäktige.
