Se alla

Anpassad skola – alla elever har rätt till en fungerande skolgång

Onsdag 2 april 2025

Anpassad skola är en svensk skolform för elever med intellektuell funktionsnedsättning som behöver en anpassad lärmiljö. Den består av anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola, där undervisningen är individanpassad och fokuserar på kommunikation, vardagskunskaper och social utveckling. Syftet är att ge eleverna kunskaper och färdigheter för ett självständigt liv, fortsatt utbildning eller anpassad sysselsättning.

För att bli mottagen i anpassad skola krävs en utredning som omfattar pedagogiska, medicinska, psykologiska och sociala bedömningar. Anpassad grundskola har en egen läroplan och kan omfatta ämnen eller ämnesområden beroende på elevens behov. Anpassad gymnasieskola erbjuder både nationella och individuella program med praktisk inriktning och samarbete med arbetslivet.

Skolformen har funnits länge men hette fram till den 2 juli 2023 särskola. Namnbytet gjordes för att bättre spegla skolans syfte och minska stigmat kring tidigare benämning.

I Solna är den anpassade skolan belägen i Skytteholmsskolans lokaler sedan augusti 2021. Tidigare var den utspridd på olika skolor runt om i Solna men under Liberalernas ledning fick den en egen gemensam hemvist. Det var ett väldigt medvetet beslut eftersom den då skulle få det lugn och de lokaler den så väl behövde.

Sedan dess har det rödgröna styret gjort två förändringar som påverkat verksamheten mycket negativt

  1. Man har återöppnat mellanstadiet vid Skytteholmsskolan. 
  2. Man har också flyttat in modersmålsenheten i Skytteholmsskolan. 

Båda dessa förändringar har, tillsammans med det kraftigt ökande antalet elever, medfört ökad trängsel och minskad studiero. 

I ett ”Brev till berörda” daterat 12 februari 2025 pekar talespersoner för lärarkåren vid Solnas anpassade grund- och gymnasieskola på allvarliga brister rörande skolans lokaler. Här är några exempel på utmaningar som beskrivs: 

  • Man har flera rullstolsburna elever men bara en hiss
    samtidigt som verksamheten är utspridd över 3 våningsplan.  
  • Rörelsehindrade elever måste i vissa situationer bäras mellan skolans olika byggnader. 
  • Man saknar grupprum vilket omöjliggör att ta en elev åt sidan eller dela upp en klass i mindre grupper – något som man har återkommande behov av. 
  • En enda handikapptoalett ska räcka till alldeles för många elever vilket leder till långa köer och missad undervisningstid. 
  • Rullstolsburna elever som ska till eller från hissen måste passera rakt igenom hemkunskapssalen – även om det pågår undervisning där. 
  • Av utrymmesskäl tvingas man använda korridorer som uppehållsrum vid raster. 
  • Trängsel gör att störningar och konflikter uppstår oftare än nödvändigt. 
  • Lärarna lider brist på egna arbetsplatser. 

Vidare beskriver lärarna  hur verksamheten på bara fyra år har växt med väldigt många fler elever. När grundsärskolan, under Liberalernas politiska ledning, startade i nuvarande lokaler hade man 21 elever. Idag har man 68 (!) elever och besked om att man ska växa ytterligare till cirka 80 (!!) elever. Vi är självklart glada över att elever och deras vårdnadshavare söker sig till Solnas anpassade skolor också från andra kommuner. Det ska ses som ett kvitto på hög kvalitet och gott renommé samt på att det var ett riktigt beslut att samla ihop särskolans tidigare utspridda klasser under tre olika rektorer i en sammanhållen skolenhet med egen rektor. 

Men den dramatiska ökningen av antalet elever och personal har skett utan att den rödgröna politiska ledningen har säkerställt att verksamheten i motsvarande mån också har fått utökad lokalyta. 

Vi har också förstått att det rödgröna styret i ett inledningsskede öppnade för att Solnas anpassade grund- och gymnasieskola skulle kunna beredas plats i den nya F-9-skola som ska byggas på Tallbackaskolans tomt. Den planeringen togs så långt att man till och med hade möten med arkitektkonsulter för att kartlägga och beskriva de särskilda lokalbehov som man har i anpassade grund- och gymnasieskolor. Av någon anledning avslutades denna dialog abrupt och Solnas anpassade grund- och gymnasieskola lyftes ur projektet. De förhoppningar man hade om en bra lösning gick upp i rök och man ställdes längst bak i kön i osäker väntan på en lösning som sannolikt ligger ytterligare flera år in i framtiden. 

Med anledning av ovanstående lämnade därför Liberalerna in en interpellation till kommunfullmäktige igår där vi kräver svar från skolnämndens ordförande Eva Eriksson (S) på följande frågor:

  • Vad visade barnkonsekvensanalyser och andra analyser vad gäller påverkan på eleverna respektive personalen vid Solnas anpassade grund- och gymnasieskola
    • a. inför beslutet att återöppna mellanstadiet vid Skytteholmsskolan
    • b. inför beslutet att flytta modersmålsenheten till Skytteholmsskolan 
  • Hur ser planen ut för att tillgodose de akuta behov både av yta och verksamhetsanpassningar som Solnas anpassade grund- och gymnasieskola har i nuvarande lokaler?
  • Varför avbröts den påbörjade planeringen för att ordna en modern hemvist för Solnas anpassade grund- och gymnasieskola i nya Tallbackaskolan? 
  • Hur ser tidsplanen ut för att få på plats en långsiktig lösning för Solnas anpassade grund- och gymnasieskola?   

– När den anpassade skolan flyttade till Skytteholmsskolan under Liberalernas ledning så var det ett väldigt medvetet beslut. Nu skulle de få tillräckligt med utrymme och med det ett lugn och ro att utveckla verksamheten. Men den socialdemokratiskt styrda majoriteten har nu fattat flera beslut som i sin tur har lett till trängsel, störningar och otrygghet. När det nu har gått så långt att personalen på skolan larmar så måste ansvariga politiker agera, säger Peter Edholm (L), gruppledare för Liberalerna i Solna.

Peter Edholm (L), gruppledare.