Se alla

AIK Ungdomsfotbolls obegripliga beslut att påbörja selektering till akademilag redan från 10 års ålder

Måndag 14 oktober 2024

[Edit 2024-10-15: Vi har efter påpekande ändrat begreppet ”toppning” till att i stället skriva ”selektering” eller ”selektering till akademilag”. /Peter Edholm]

Liberalerna i Solna var stolta över AIK:s modiga och visionära beslut när de 2017 höjde åldersgränsen för selektering till akademilag från 10 till 13 år. När AIK nu återgår till att börja med denna selektering redan från 10 års ålder så är ett steg bakåt för barns välmående och för ambitionen att så många som möjligt ska hålla på med idrott så länge som möjligt.  

Nu förväntar vi oss att Solnas politiska ledning tillsammans med Liberalerna i Solna ifrågasätter AIK:s beslut och helst förmår dem att tänka om – för våra barns skull. 

Bakgrund 

Barn i lågstadieålder som spelar fotboll ska inte behöva känna prestationskrav som leder till stress, försämrad självkänsla och många avhopp. 

Forskning visar att selektering i för tidig ålder har just dessa negativa effekter. Först ska barnen oroa sig för om de kommer att platsa i ett akademilag. När selekteringen väl har gjorts så vet vi att de barn som blir bortvalda ofta slutar spela fotboll och inte sällan bär med sig negativa känslor upp i tonåren. Även bland de barn som blir uttagna till ett akademilag finns en benägenhet att sluta med fotboll tidigare än de skulle ha gjort utan selektering. 

AIK:s helomvändning 

Det är svårt att förstå varför AIK idag väljer att återgå till att selektera till akademilag lag från 10 års ålder. 2017 byggde AIK sitt beslut att höja åldersgränsen till 13 år på egen forskning. Man framhöll att barns välmående hade högsta prioritet och då var 13 år en bättre åldersgräns än 10 år. Beslutet var också i linje med rekommendationer från FN, Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet.  

Vad har förändrats sedan dess? Det har inte kommit nya forskningsresultat som kullkastar de gamla insikterna. Barn far idag lika illa av för tidig selektering som de gjorde då. 

Helomvändningen tycks handla om vilket pris AIK:s ledning tycker att barnen ska betala för att klubbens attraktionskraft ska öka och varumärket stärkas. 

Politikernas ansvar 

Det är nödvändigt att Solnas politiska styre nu tar en seriös diskussion med AIK om den förändrade strategin. Vi politiker ansvarar för att Solnabornas skattepengar inte används för att stödja idrottsmiljöer som är osunda och otrygga för barn.  

Om AIK inte kan garantera detta bör kommunens politiker överväga om deras barn- och ungdomsverksamhet ska erhålla kommunala bidrag och fortsatt tillgång till skattesubventionerade fotbollsanläggningar. 

– Vi Liberaler kommer att fortsätta kämpa för att barn och ungdomar i Solna får idrotta under förhållanden som främjar deras utveckling och välmående. Ett mål med barn- och ungdomsidrott bör vara att så många som möjligt deltar och stannar kvar i sin idrott så länge som möjligt. Särskilt om verksamheten är skattefinansierad, säger Marianne Damström Gereben (L), 2:e vice ordförande kultur- och fritidsnämnden. 

Att ge barn möjlighet att utvecklas utan för tidig prestationspress är en viktig fråga för Liberalerna. Vi kommer alltid att arbeta för att Solnas unga får idrotta under sunda och trygga förhållanden. Vi gjorde det när det fanns brister inom konståkningen och vi gör det nu när fotbollen går fel väg, avslutar Peter Edholm (L), gruppledare.

AIK:s beslut om att sänka åldersgränsen är ett steg i fel riktning, och vi förväntar oss ett tydligt agerande från ordförandena både i kultur- och fritidsnämnden och i kommunstyrelsen. Kommunen får inte låta detta gå obemärkt förbi.

Marianne Damström Gereben (L), Peter Edholm (L).